top of page

Vem är vi?

IMG_4754.jpeg

Viikki-speksi ry (Vik-spexet) är en aktiv musikteaterförening på Vik campus vid Helsingfors universitet. Vik-spexet grundades år 2016 med produktion av årliga spex som huvudmål. Ett spex är ett musikteaterspektakel producerat av studerande, där publiken kan delta i pjäsens gång genom att ropa “omstart!”. Då uppvisas den gångna situationen pånytt, på ett nytt sätt.

 

Vik-spexet räcker sig över hela Vik campus och en del av våra medlemmar studerar även på andra campus. Vid sidan om produktionen av spexet ordnar Vik-spexet en massa evenemang under året för både sina medlemmar men även öppna för alla studerande. På detta vis deltar Vik-spexet i att skapa ett tvärvetenskaplig nätverk på Vik campus. Föreningens styrelse står i ansvar för verksamheten och väljs varje vår under föreningens vårmöte.

 

Vik-spexet välkomnar alla Viks studerande, men även intresserade från andra campus, med i sin verksamhet. Spexets föreställningar äger vanligtvis rum varje vår i slutet av mars. Just nu har spexet dock flyttat föreställningarna för två produktioner fram till hösten på grund av koronarestriktionerna. Produktionens övningar och byggeri sätts igång i slutet av varje höst. Uppbyggningen av produktionen fortsätter aktivt ända till föreställningarna och denna intensiva period har resulterat i flera goda vänskapsförhållanden. Ifall du blev intresserad lönar det sig att komma och kolla in vår verksamhet till våra öppna evenemang och se hur vi har det. Man kan även bli medlem fastän man inte skulle vara intresserad att delta i själva produktionen. Genom att bli medlem får du informationen om alla våra evenemang, inkluderat inbjudan till möten samt exkursioner till andra spexföreställningar.

 

Kolla upp vår nätsida och lär känna vår verksamhet bättre! Därtill kan du kika in våra sociala medier för aktuell information om vad som händer i vår förening, du hittar vårt Facebook-konto här och vårt Instagram-konto här.

IMG_6340.jpeg

Vad är ett spex?

Ett spex är form av interaktiv musikteater producerat av högskolestuderande. På scenen framställs med andra ord en musikal med bestämd manuskript men därtill kan publiken delta i pjäsens gång genom att ropa “Omstart!”. Vid detta rop uppspelas den gångna frasen pånytt, på ett nytt sätt. Till improvisationen kan delta, vid sidan om skådespelarna, dansarna och bändet samt i vissa fall även andra medlemmar av produktionen. Interaktiviteten ökas även av möjligheten att lägga till instruktioner till omstart-ropet, publiken kan exempelvis ropa “Omstart, på franska!” eller “Omstart, mer dramatiskt!”.

 

Spextraditionen har sina rötter i Uppsala sedan 1500-talet men den spred sig inte till Finland förrän början av 1900-talet. Det året 2016 grundade Vik-spexet är med andra ord en färsk nykomling bland äldre spex. I vår produktion strävar vi efter att respektera spexkulturens gamla traditioner, delta i dess utveckling och införa vårt egna Vik-enliga tillägg till produktionen.


Du kan kontakta produktionen via e-post: tuottajat.viikkispeksi@gmail.com

</s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s>
valittu1_edited.jpg

Ge feedback!

28 maj

Ostkaka, fikon och pinot noir.

Auta meitä kehittämään toiminnastamme vielä parempaa!

bottom of page